Żywienie dzieci
Koszt żywienia w roku szkolnym 2021/22 wynosi 9 zł
Śniadanie: godz. 9.00
Obiad: godz. 12.00
Podwieczorek: godz. 14.00
Nasze przedszkole posiada własną, profesjonalną kuchnię, w której zatrudniony jest wykwalifikowany kucharz. Dbamy o to, aby przygotowywane posiłki dostarczały dzieciom wszystkich niezbędnych składników odżywczych i energetycznych. Posiłki staramy się planować tak, aby zawierały produkty z różnych grup żywnościowych. Dbamy także o to, aby produkty przeznaczone do sporządzania potraw były jak najmniej przetworzone - naturalne i wysokiej jakości.
Jak to wygląda w praktyce?
- Posiłki są codziennie gotowane w przedszkolu, nie odgrzewane. Nie używamy kuchenek mikrofalowych ani gotowych potraw mrożonych,
- Mięso przeznaczone do spożycia jest zawsze świeże, zakupione tego samego dnia, w którym je przyrządzamy. Zakupy dokonywane są w jednym z najlepszych zakładów mięsnych w regionie. Mięso mielone mielimy w naszej kuchni,
- Jajka wykorzystywane przez nas pochodzą od kur z wolnego wybiegu, tzw. "jedynki",
- Nie używamy kostek rosołowych, wzmacniaczy smaku i zapachu oraz nie używamy gotowych przypraw typu Vegeta, Jarzynka, itp.,
- Nie używamy żywności przetworzonej: konserw mięsnych, mielonek i gotowych posiłków mięsnych i rybnych,
- Walory smakowe potraw wzmacniane są przy użyciu naturalnych ziół, które mają dodatkowe właściwości, m.in. ułatwiają trawienie, rozgrzewają i leczą (majeranek, cynamon, bazylia, tymianek, czosnek itp.),
- Dbamy o to, aby potrawy nie były zbyt słodkie. W naszym przedszkolu do dosładzania używamy tylko miodu.
- Staramy się wzbogacać nasze jadłospisy nowymi potrawami wykonanymi we własnym zakresie ze zdrowych, naturalnych produktów,
- Co najmniej raz w tygodniu podajemy na obiad kaszę (jako dodatek do zupy, drugiego dania lub w postaci deseru),
- Również co najmniej raz w tygodniu pamiętamy o produktach strączkowych. Uczymy dzieci jeść groch, fasolę, soczewicę i ciecierzycę,
- Podajemy tylko jogurt naturalny czysty lub wzbogacony samodzielnie wykonanymi musami owocowymi i ewentualnie dosłodzony miodem,
- Ograniczamy stosowanie soli a ta wykorzystywana do potraw to sól morska o obniżonej zawartości sodu,
- Nie podajemy zakupionych w sklepach soków owocowych i warzywnych ani soków do rozcieńczania. Podawane dzieciom soki (marchwiowy, wiśniowy i jabłkowy) są sokami przecierowymi i naturalnymi , tzn. bez dodatku cukru, barwników, aromatów i innej "chemii",
sok marchwiowy: www.cymes.pl sok jabłkowy: www.royal-apple.com sok wiśniowy: www.cherrytree.pl
- Pijemy herbatki ziołowe i owocowe. Nie podajemy dzieciom czarnej herbaty,
- Dzieci mają stały dostęp do wody źrodlanej,
- Jemy każdego dnia świeże owoce, nasze polskie i te z ciepłych krajów – w zależności od pory roku,
- Ograniczamy białe pieczywo, wprowadzając do jadłospisów różne wypieki razowe, żytnie, z ziarnami zbóż,
- Samodzielnie przyrządzamy różne pasty do chleba ze świeżych nieprzetworzonych produktów,
- Używamy oliwy z oliwek oraz dobrej jakości oleju z pierwszego tłoczenia. Oprócz wymienionych nie używamy frytur, ani innych tłuszczów przeznaczonych do smażenia potraw,
Prowadzimy zajęcia edukacyjne na temat zdrowego i świadomego jedzenia. Uczestniczymy w Akademii Zdrowego Przedszkolaka, w ramach której organizowane są różnego rodzaju przedsięwzięcia przybliżające dzieciom i Rodzicom szeroko pojętą temetykę zdrowia. Dzieci poznają różne smaki, zapachy, kształty, konsystencje, wielkości. Porównują je, klasyfikują. Uwielbiają zajęcia kulinarne.
Są wśród nas dzieci, które jeszcze czasami wykrzywiają buzie, gdy na obiad jest ryba albo kasza, ale wierzymy, że częsty kontakt i oswojenie się z nowymi smakami pozwoli z biegiem czasu rozsmakować się w nowych potrawach.
Polecamy Państwu strony internetowe, które przybliżają i objaśniają zagadnienia z zakresu zdrowej diety w przedszkolu: www.zdrowyprzedszkolak.pl www.zdrowyprzedszkolak.org